Voorlinden - banner-Voorlinden.jpg

Voorlinden - Tuin-Oudolf.jpg
Wassenaar is een brand nieuw museum rijker, Voorlinden. Dichtbij huis, dus stond een excursie met het KgV al meteen op de agenda.

Het museum ligt op een landgoed aan de rand van Wassenaar midden tussen weilanden, bossen en duinen. Naast het gebouw is een speciale tuin aangelegd door Oudolf, een bekende tuinarchitect behorende bij The Dutch Wave, een stroming waarbij natuurlijke beplantingen, kunst en de seizoenen inspiratiebronnen zijn.

Met een 15 tal leden hebben we een mooie rondleiding gekregen door dit bijzondere museum. Want bijzonder, dat is het! Al was het alleen maar om het gebouw. Kosten noch moeite heeft eigenaar Joop Caldenborgh gespaard om een gebouw neer te zetten waarin Kunst in optima forma en onder de beste omstandigheden ten toon gesteld kan worden. Het is vooral licht en ruim. Helemaal toegespitst op het ‘minder is meer’ principe. Geen lelijke radiatoren, lichtknoppen of nooduitgang bordjes. Alles is verstopt en hoef je alleen je ogen maar de kost te geven aan de kunst die er hangt en staat. Veel raam, maar men heeft uitgekiende methoden toegepast om de lichtinval zo goed mogelijk te krijgen. Men heeft zelfs rekening gehouden met het feit dat licht in de ochtend anders is dan licht in de middag en zo de waarneming van kleuren beïnvloed. De kleurtemperatuur kan worden gecorrigeerd middels een schuifsysteem in een speciaal zonnedak.

Over de collectie die er is, kan men zijn gedachten hebben. Smaken verschillen tenslotte. Naast exposities van kunstenaars van over de hele wereld, staat en hangt er vooral veel uit de privécollectie van Caldenborgh zelf. Met daarin enkele permanente items.

Zo is er Skyspace, speciaal voor Voorlinden ontworpen door James Turell. Het is een ruimte met een vierkant open gat (zonder glas dus) in het dak waardoor je de hemel kunt zien. Het gaat dan om lichtval gedurende de verschillende momenten van de dag, maar vooral de schemering. Er komt nog een lichtshow waardoor je door het contrast met fel licht en kleur de zachte buitentinten nog beter kunt ervaren.
Voorlinden - Highlights.jpg
Open Ended is een sculptuur van Richard Serra. Een stalen constructie die een hele ruimte in beslag neemt. Zes gewelfde stalen platen vormen een doolhof, waardoor je het kunstwerk wandelend kunt ervaren. Je merkt al gauw dat de kolos toch iets gracieus heeft en ondanks het harde staal toch wel iets organisch overkomt. Het is loodzwaar, maar ook elegant
Couple under an Umbrella van Ron Mueck is heel realistich, maar door zijn grootte toch ook weer vervreemdend en daardoor ook vooral weer erg aandoenlijk.
Swimmingpool van Leandro Erlich is ook speciaal voor het museum ontworpen. Het zegt het al, het is een zwembad, maar er lopen ook mensen onder het water, waardoor hier ook weer een vervreemding ontstaat.
Tenslotte van Maurizzio Cattelan twee liftdeurtjes ergens vlak boven de grond. Niet hoger dan een voet. Met een zacht pingeltje schuift het deurtje open om na enkele seconden weer te sluiten. De lift vertrekt met onbekende bestemming naar een verdieping die er niet is!
Voorlinden - SluijtersTieleman.jpg
De (wissel)expositie Full Moon laat ruim 40 kunstwerken zien uit verschillende periodes en stromingen, dusdanig gerangschikt dat ze elkaar versterken. Meest opvallend is het schilderij Maannacht IV van Jan Sluijters samen met de installatie The Performance van Esther Tielemans. Totaal verschillend en ogenschijnlijk niets met elkaar van doen, maar toch…..

Tenslotte de bibliotheek. Een ruimte die van plint tot plafond gevuld is met boeken van, door en over kunst en kunstenaars. Van heel oude boeken tot recent werk. Vooral de kunstenaarsboeken, tentoongesteld in vitrines en gemaakt zijn door kunstenaars zelf, zijn bijzonder te noemen. Ook hier kun je zien dat deze ruimte met zorg is ontworpen door architect Andrea Milani. Rustig van kleurtoon en indirecte verlichting die vanuit de planken tegen de ruggen van de boeken komt en reflecteert. Het geeft het idee dat de boeken zelf licht geven.

Al met al een geslaagde excursie. Een aanrader, maar wat kunst betreft toch wel voor de liefhebber.

Voorlinden - Animatie-Voorlinden.gif

Informatie:
Museum VOORLINDEN
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar
tel: 070-512 1660
email: info@voorlinden.nl
www.voorlinden.nl
Openingstijden: dagelijks11 - 17 uur
Entree: volwassene € 15, jeugd 13-18 jr € 7,50, kind t/m 12 jr. gratis
Museum jaarkaart is niet geldig.

Rondleidingen van 1 uur zijn mogelijk, echter lang van te voren bespreken. Kosten ca. € 90 per groep van maximaal 15 personen.