Zomer etalageroute Ode aan de Natuur

Twaalf kunstenaars van ons genootschap laten van 26 juli tot en met 31 augustus hun werk zien tijdens de etalageroute Ode aan de Natuur in het centrum van Voorschoten. Dit evenement is een reprise van de succesvolle expo in februari in museum Voorschoten.
De kunstroute voert langs 19 winkels, te herkennen zijn aan de thema poster, gaat vergezeld van een speurtocht waaraan iedereen kan meedoen. Deelnameformulieren liggen bij de winkels.


Jan Smith en Ilse Pijper exposeren samen in Odensehuiskamer.
Buurthuis VLIETHUIS, Prof Einsteinlaan 2-F, 2251 VG Voorschoten van Februari tot Juni 2024.
Voor meer info: liavanvelzen@hotmail.com

 


Denise van der Burgh en Martine de Munnik exposeren samen in de Muziekacademie.
Raamweg 36, Den Haag van 4 maart tot 18 april 2024.
De expositie is te bezichtigen op openingstijden.

 

styling - spacer-2px.jpg


Expositie Ode aan de Natuur

Veel kunstenaars van het Kunstgenootschap Vlietstreek vinden inspiratie
voor hun werk in de natuur. De resultaten hiervan willen zij dit jaar laten
zien in een thema tentoonstelling. Van 14 februari tot en met 10 maart is
werk van 45 leden te zien in het Museum van Voorschoten.
Door de diversiteit in stijl en techniek is hun expositie ‘Ode aan de
Natuur’ zeer bezienswaardig, en zal menig bezoeker aanspreken.
Kunstenaars zijn op de openingsdagen van het museum, woensdag tot
en met zondag van 13:00 – 17:00 uur, aanwezig om over hun werk te
vertellen.
Zij ontvangen u graag!

Bestuur KgV

 

styling - spacer-2px.jpg


styling - spacer-2px.jpg


styling - spacer-2px.jpg


Terugblik expositie CHAOS

Via het democratisch proces werd besloten dat het thema van de expositie in Museum in Voorschoten Chaos moest zijn.
Waar de één geen enkel probleem had met dit voorstel, gaf het een ander (waaronder schrijver dezes) wat meer kopzorgen. Desondanks kwamen na enkele maanden broeden op dit idee toch nog 34 KGV-ers met hun werk op de proppen.
Het expo- team is hier enthousiast mee aan de gang gegaan en het moet gezegd: wederom is het hen gelukt om hier een evenwichtige tentoonstelling van te maken. Chapeau!!
Een poster werd ontworpen alsook de etalage.

De vernissage was goed bezocht en nadat Berend Boucherie, ook wel bekend als onze voorzitter, een inleidend praatje had gehouden (waarin hij Lia van Velzen in het welverdiende zonnetje zette), werd de expo geopend door Wouter IJdema, cultuurcoördinator van de gemeente Voorschoten, met een voor deze gelegenheid zelfgeschreven gedicht.
Hij werd hiervoor bedankt met een 'Chaos'T-shirt.

Onder het genot van een heel fijn hapje en 'n drankje en de zeer prettige gitaarmuziek van Enrico le Noci werd het zeer diverse werk bewonderd.

En dan was er dit jaar ook nog de scholierenwedstrijd.
De inzendingen waren bijzonder verrassend dus het was niet eenvoudig om de winnaars te kiezen, maar het is gelukt. Deze jeugdige kunstenaars kregen hun prijs en een stukje in de krant.

Als klap op de vuurpijl zijn er op de valreep zelfs nog twee werken verkocht.

Met de groeten van Hélène Doornebal

styling - spacer-2px.jpg


“ CHAOS voor scholieren”

Gelijktijdig met haar eigen ledententoonstelling heeft het Kunstgenootschap samen met Museum Voorschoten een kunstwedstrijd voor basisscholieren uitgeschreven, ook met thema CHAOS. Een poster met uitnodiging en spelregels werd in korte tijd onder de doelgroep verspreid.

Aangenaam verrast waren we dat liefst 23 zeer gevarieerde inzendingen werden bezorgd! Een hele kluif om die te beoordelen!

De jury koos uiteindelijk drie winnaars. Zaterdagmiddag 28 mei mochten ze hun prijs in ontvangst nemen in gezelschap van de directeur van het museum, de juryleden, ouders en hun vrienden.

De prijswinnaars
Vlnr
Helena de Bock, gr. 8 Emmaus, ‘pentekening chaos’,
Hugo Kruijt, gr. 6 Emmaus, ‘berg van chaos’,
Elise Veninga, gr. 8 De Vos Ter Lips, ‘chaotisch kruispunt’.

styling - spacer-2px.jpg


Tweede Pinksterdag in het park van Berbice in Voorschoten

Deze buitenplaats was ter gelegenheid van de Dag van het Kasteel opengesteld voor het publiek. Ons kunstgenootschap was ook aanwezig  met vijf kunstenaars.

Bij prachtig weer werd er in de open lucht geschilderd, getekend en gemonoprint. Het geheel trok veel bezoekers. Hier een foto impressie met Monique Leliefeld, Willy van der Sman, Hélène Doornebal, Maria Kroon en Eddy Vermeiren.

styling - spacer-2px.jpgstyling - spacer-2px.jpg


KUNSTEXPOSITIE ‘VRIJHEID’   - schilderijen - keramiek - glaskunst

met speurtocht in winkeletalages in centrum Voorschoten

Etalageroute

Van 15 april tot en met 15 mei is KUNST te zien in de winkeletalages in het centrum van Voorschoten. Het thema van dit evenement is VRIJHEID. Het is een herhaling van de succesvolle expositie van het Kunstgenootschap Vlietstreek, die al was te zien in Museum Voorschoten in september 2022.
Ditmaal laten 16 kunstenaars van het KgV hun werk zien in een kunst- etalageroute waaraan 19 centrumwinkeliers meedoen. De winkels zijn te herkennen aan de zichtbare Vrijheid-poster.

Aan deze kunstroute is ook een speurtocht gekoppeld waaraan iedereen kan meedoen. Tijdens de rondgang langs de winkels is het de bedoeling letters te verzamelen die samen één zin vormen. Een tweede regel moet de deelnemer zelf verzinnen. Bedenkers van de origineelste slagzin ontvangen een prijs, beschikbaar gesteld door de centrumondernemersvereniging. Deelnameformulieren  met routeplattegrond zijn te verkrijgen bij de deelnemende winkeliers. Daarop staat eveneens vermeld waar de oplossing naar toe kan worden gemaild.

styling - spacer-2px.jpg


styling - spacer-2px.jpg


styling - spacer-2px.jpgstyling - spacer-2px.jpgstyling - spacer-2px.jpg


TIP VAN DE MAAND

BIJ BAUHAUS KOMT KUNST EN AMBACHT SAMEN

Gaat je belangstelling uit naar modern design met strakke lijnen en geometrische figuren? Dan kan ik je een bezoek aan Kunstmuseum in Den Haag aanbevelen. Daar is nu veel werk te zien van Anni en Josef Albers, beiden waren student aan Bauhaus opleiding begin jaren '20. Anni Fleischmann was textielontwerpster en is bekend geworden om haar weeftechnieken. Zij wordt genoemd als een van de grondleggers van de moderne textielkunst. In 1925 trouwde zij met Josef Albers, een expert op gebied van kleuren. Hij maakte minimalistische composities waarin hij de kijker de wereld van kleur laat zien. Zijn verzameling vierkanten 'Homage to the square' is wereldberoemd.

Beide kunstenaars experimenteerden met verschillende materialen en vonden veel inspiratie in de pre Zuid-Amerikaanse cultuur.

De expositie is nog te zien tot 15 januari 2023.

Berend Boucherie

1 november 2022

styling - spacer-2px.jpg


Poster tentoonstellingExpositie Vrijheid

Wat hebben we met het KgV een prachtige september beleefd in het Museum Voorschoten ! Onze tentoonstelling is een succes geworden, ruim 30 leden hebben op eigen wijze het thema Vrijheid uitgebeeld. Bezoekers waren onder de indruk van de veelzijdigheid in stijl en techniek, ook de inrichting van de exporuimte kreeg complimenten. Publiciteit was er online en in de lokale krantjes.

styling - spacer-2px.jpg


Na de gebruikelijke toespraakjes kwam er een vernissage in meest letterlijke zin.
Onze nestrix Aeltsje Sierksma nam plaats voor de ezel en schilderde daar in een mum van tijd de fakkel van de vrijheid. De aanwezigen gaven haar een luid applaus en muzikant Enrico le Noci deed er met zijn gitaar nog een schepje bovenop.

Het doek met de fakkel was tijdens de expo te zien in de etalage.
styling - spacer-2px.jpg


Met het aansluitende Weekend van Voorschoten vielen we met onze neus in de boter. Mooi weer, veel volk op de been, gezellige horeca, cultuur en een KgV kraam voor de deur bij het museum. Het perfecte recept voor veel bezoekers aan onze expo, zie bijdrage van Willy van der Sman.
In de volgende dagen zagen we tot ons genoegen dat steeds meer rode stickers bij de kunstwerk werden geplakt. Een beloning voor onze artistieke inspanningen.

Zondag 25 september in de namiddag de laatste bezoekers ontvangen. Daarna was het opruimen en ophalen van werk door kopers en kunstenaars. De bezem ging nog even door de lege ruimte en dat was het dan. Met veel voldoening kijken we terug op deze expo editie.
Wat rest is dank aan het Museum Voorschoten voor het ter beschikking stellen van de zaal. Die past ons genootschap blijkbaar goed. Dank ook aan alle leden die zich hebben ingezet voor deze bijzondere gebeurtenis. Leuk om te organiseren, wel een toer om zo’n expo weer voor elkaar te krijgen.
We kijken uit naar een volgende tentoonstelling, mogelijk al in mei 2023 !

Berend Boucherie
styling - spacer-2px.jpg


Weekend van Voorschoten

Op zaterdag 10 september, tijdens het Weekend van Voorschoten, was het KgV aanwezig met een kraam voor het museum. Meerdere leden, verdeeld over de dag, toonden hun werk in de kraam. Zij stonden belangstellenden te woord en verwezen mensen naar onze expositie met het thema “vrijheid” in het museum. Het aantal bezoekers steeg daardoor, gerekend vanaf woensdag, zo maar naar 365! De weergoden waren ons gunstig gestemd en we kunnen terug kijken op een mooie en geslaagde dag. Iedereen die geholpen heeft, dank hiervoor.
Willy van der Sman

 

styling - spacer-2px.jpg


Zonnebloemen

Voor Oekraïne

Speciaal om  alle vluchtelingen uit Oekraïne een hart onder de riem te steken hun nationale symbool,  de zonnebloem. Bijzonder weergegeven door Jolanda van Elststyling - spacer-2px.jpg


Growth

Een schilderij,... een verhaal

We hebben 2 lastige jaren achter ons en wat het dit jaar gaat worden,… dat weten we niet. Vooralsnog ziet dat er nou niet bepaald rooskleurig uit. Oorlog en klimaatveranderingen domineren het nieuws. Gelukkig kan menig kunstenaar zijn/haar gevoel, mening of woede wonderwel creatief uiten en een verhaal uitbeelden in een schilderij of beeld.
Zo ook dit schilderij van Marijke Pel: Growth. Het staat voor leven, hoop, groei en herstel.
Tijdens de Corona jaren staken de zorgen om het welzijn van deze wereld de kop op. Toch was er de zekerheid dat wat er ook gebeurd, de natuur veel zal overleven en zich na wat voor ramp dan ook weer op zal richten en herstellen.

Een mooi voorbeeld daarvan is de Ginkgo Biloba of Japanse notenboom, een boomsoort dat 270 miljoen jaar geleden al bestond. Hij overleefde, ijstijden, meteorietinslagen en tenslotte ook nog de atoombom op Hiroshima waar een kilometers grote vuurbal alles vernietigde.  Want 7 Ginkgo’s die in de onmiddellijke nabijheid van het epicentrum stonden, bleken na enkele weken al weer blad te dragen die geen enkele afwijking vertoonden. Vandaag de dag leven deze trotse bomen nog steeds.

In Azié wordt de Ginkgo Biloba gezien als de boom van hoop en leven.


 Nieuws

acryl - eco-logica-acrylverf-op-doek-60x80cm7 april 2022
Vier nieuwe jaren van Mieke van der Leeden
Soms duurt het even, maar dan komt is er toch weer een heleboel nieuws te zien bij onze kunstenaars. Mieke heeft haar schilderijen van de laatste vier jaar bij haar profiel gevoegd en dat zijn er maar liefst 21.   Kijk en geniet!

 


7 april 2022
Marijke Pel gaat tot in de kern
Ook Marijke kan nieuw werk laten zien.  Drie schilderijtjes  van 30 x 30 cm met de focus op de kern. Klein maar fijn en vooral weer kleurrijk zoals we van haar gewend zijn. Je vindt ze hier.
styling - spacer-2px.jpg


beelden - hond24 maart 2022
Dorine Schölvinck presenteert 'adorable dogs'
Honden zijn vaak aandoenlijk als ze je met die trouwe hondenogen liefdevol aankijken, bedelend om een aai of een brokje of als uitnodiging om te spelen. Dorine weet dit met klei prachtig weer te geven. Zelfs olifanten maakt ze bijna aaibaar en haar paarden blijven verbazen.  Neem een kijkje naar maar liefst zes nieuwe werken!