Hildo_Krop - banner-Hildo-Krop.jpg

Mieke van der Maaten bezocht Steenwijk om een bezoek te brengen aan de Villa Rams Woerthe, die sinds 2017 de titel Hildo Krop museum draagt.

Het museum alleen al is een bezoek waard door zijn bijzondere locatie in de Villa Ram Woerthe. Een lichtgroen smeedijzeren hek biedt toegang tot het prachtige park en landhuis in de Engelse landschapsstijl, dat is overgoten met vele Jugendstil details. In de villa vind je onder meer prachtige wandschilderingen die te maken hebben met het agrarisch bedrijf. Centraal ligt de monumentale hal met zijn vele Jugendstil decoraties in de vorm van uilen, hagedissen en katachtigen. Om de hal heen bevinden zich diverse vertrekken, zoals de salon, de herenkamer, de eetzaal en een serre die dient als kas voor vele prachtige planten. De kamers bieden allemaal uitzicht op het schitterende park. De bovenverdieping bereik je via een majestueuze eikenhouten bordestrap. Boven het bordes van de trap bevindt zich een fraaie glas-in-loodvenster met kleurrijke voorstellingen van onder meer onderwaterengeltjes met vinnetjes in plaats van vleugeltjes. Het is ontworpen door Adolf le Comte en heeft als titel 'De Lente'.
Hildo_Krop - Villa-Ram-Woerthe-1.jpg
Hildo Krop
Eerder had het huis ook andere functies, onder meer die van stadhuis, maar er was al vanaf 2012 een permanente 'Kropkamer'. De benedenverdieping van deze prachtige villa en een groot deel van het souterrain bieden nu onderdak aan werken van Hildo Krop (1884-1970). Hildo Krop was in de eerste helft van de vorige eeuw de stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Uit deze jarenlange relatie zijn ontelbare werken voor de stad Amsterdam voortgekomen. In de stadsuitbreidingswijken van tussen de beide wereldoorlogen, op bruggen en in parken treft men werk van hem aan.
Maar hij hield zich ook bezig met andere thema’s: vrouwelijke naakten met een symbolische betekenis en de natuur. Krop beeldde ook filosofen uit: Erasmus (in de tuin van het Vredespaleis in Den Haag en voor het Vossius-gymnasium Amsterdam), Spinoza (Spinoza-lyceum in Amsterdam), Descartes (voormalig Cartesius-lyceum in Amsterdam).
Hildo_Krop - Hildo-Krop-1.jpg
Je moet, voor een bezoek aan dit museum, eerst aanbellen. Je wordt dan - als een vriend - verwelkomd door een zeer hartelijke vrijwilliger die je enigszins wegwijs maakt in het huis, dat je dan verder zelf kunt bezoeken. Ons viel de eer te beurt dat we koffie met een wafel (vers gebakken, uit eigen keuken) gepresenteerd kregen die we konden nuttigen in een door ons zelf verkozen ruimte. Dit schijnt gebruik te zijn.....zo gastvrij! We kregen bij vertrek een kaartje mee voor een vrij bezoek aan het park, welk gebruik nog stamt uit de periode waarin de laatste particuliere eigenaar (J.H. Tromp Meesters) dit pand nog bewoonde (en zo schitterend liet decoreren!). Kort gezegd: een bezoek aan dit museum is een aanrader! Tot het voorjaar 2020 is er een (wissel)expositie Faunen in het werk van Hildo.
auteur: Mieke van der Maaten

Informatie:Hildo_Krop - Villa-Ram-Woerthe-2.jpg
Museum Hildo Krop
Gasthuislaan 2
8331 MX Steenwijk
tel: 06 1070 9326 (alleen tijdens openingstijden)
www.hildokrop.nl
Openingstijden: Dagelijks behalve maandag en vrijdag 11 – 16 uur.
Entree: Volwassenen €8, Jongeren 12 – 26 jaar €5, Kinderen 0 –11 gratis
Gratis voor: BankGiro Loterij VIP-KAARThouders en Museumjaarkaart