KRC_Art_collectie - banner_KRCcollectie.jpg

KRC_Art_collectie - Chadha.jpgAlle Voorschotenaren kennen het Mexx-gebouw, ofwel De Zilverfabriek. Minder bekend is dat zich achter de witte muren een bijzondere collectie hedendaagse kunst bevindt.

Deze is bij elkaar gebracht door Kul Rattan Chadha, oprichter van het kledingmerk Mexx en de eigenzinnige hotelketen CitizenM, en omvat alle denkbare kunstvormen: installaties, sculpturen, schilderijen, foto’s, video, tekeningen, keramiek, en kunstwerken waarvan je niet eens weet hoe je ze moet noemen. Wat denk je van een metalen “vaas” waar een stroom zeepschuim uit tevoorschijn komt? Of een vlot vol met zombie-achtige figuren?

Chadha begon zijn collectie rond 2001. Vooral gefascineerd en geïnspireerd door de denkwereld van jonge kunstenaars en hun verbeelding en kritische kijk op de toekomst, werd dit het uitgangspunt voor zijn verzameling. Al rondkijkend merk je dan ook dat de hele collectie een soort van statement is.

KRC_Art_collectie - walthamstow-tapestry1.jpgNeem nou bijvoorbeeld het Walthamstow Tapestry van Grayson Perry. De kunstenaar verkent de emotionele resonantie van merknamen in ons leven tijdens onze weg door het leven van geboorte tot de dood. Het tapijt is doorspekt met toonaangevende merken, zoals IKEA, Marks & Spencers, luxe modemerken en oliemaatschappijen. Maar wel ontdaan van hun logo's en daarmee een groot deel van hun identiteit.

KRC_Art_collectie - Medusa.jpgChadha’s eigen favoriet is momenteel het werk van Folkert de Jong: Medusa’s first move: The council. Een samenscholing van freaky figuren gemaakt van styrofoam, rubber, hout en touw. Een vreemd allegaartje van absurde figuren rond een tafel, geparkeerd op een vlot van oliedrums. Met hun geweren nonchalant naast zich op de tafel schijnen ze onder de kroonluchter iets te regelen of te beslissen. Houten kisten, stoelen, vazen, planten: alles is zo’n beetje gemaakt uit hetzelfde materiaal, lichtblauw bouwschuim dat samen met het gele purschuim het tot een liefelijk geheel maakt. Maar schijn bedriegt! Het zijn bejaarde engerds, met gemene oogjes, die niet doorhebben dat hun vlot zinkende is, terwijl zij beslissen over het lot van anderen.

Maar er valt veel meer moois te zien van onder andere Erik van Lieshout, Rita Ackermann, Jen Liu, Paul McCarthy, Jimi Hendrix, Mark Bijl en vele anderen.. Met recht een collectie om van te watertanden.

Van het begin af aan is Chadha bijgestaan bij het samenstellen van zijn collectie door zijn persoonlijke curator, Liesbeth Willems. Inmiddels heeft zij er fulltime werk aan. De eerste jaren ging veel tijd zitten in het opzetten van een internationaal netwerk aan contacten. Dat is onontbeerlijk om je in de internationale kunstwereld te profileren en de hand te kunnen leggen op top kunstwerken. Immers gaan musea en belangrijke galeries voor en maak je als een particuliere verzamelaar weinig kans. Maar Chadha krijgt mede dankzij het door Willems opgezette netwerk naam als een belangrijk verzamelaar en heeft nu de kans om zijn collectie te maken tot een verzameling van wereldklasse.

Veel van zijn verzameling hangt in zijn eigen huizen en kantoren en hotels, maar In het pand in Voorschoten, de voormalige Zilverfabriek zijn een aantal ruimten gerenoveerd, waar een tentoonstelling is heb gemaakt met vooral grote werken uit de collectie.

Het is mogelijk op aanvraag met een groep een rondleiding te organiseren
Adres: Zilverfabriek, Veurseweg 214, 2252 AH Voorschoten