De Caldic Collectie is een kunstverzameling die is bijeengebracht door de particuliere verzamelaar Joop van Caldenborgh op zijn landgoed Clingenbosch. Meer dan zestig beelden van nationale en internationale kunstenaars staan midden in de natuur tentoongesteld. Van mei tot oktober stelt hij iedere donderdagmiddag zijn landgoed open voor publiek en worden er rondleidingen verzorgd op deze unieke locatie. Een tiental leden van het Kunstgenootschap Vlietstreek grepen deze kans met beide handen aan.

Musea - Blessed-Anya-Gallacio.jpgEen lichtende blauwe streep die verdwijnt in het bladerdak van de groene beuken. Een bronzen boom, behangen met knalrode appeltjes van keramiek. Een glazen paviljoen met onverwachte weerkaatsingen. Als je door het glooiende bos en over de uitgestrekte grasvelden van de Caldic Collection loopt word je voortdurend verrast door kunstwerken die op een uitgekiende manier in het landschap zijn geplaatst. We treffen het met het weer: de zon wint het van de donkere wolken en strooit lichtvlekjes over de beelden. Onze gids Caroline vertelt over de bedoelingen van de kunstenaars en over de manier waarop de kunstwerken zijn gemaakt.

Musea - Grootvader-Auke-Wassenaar.jpgZo legt zij bij het beeld 'Grootvader' van Auke Wassenaar uit dat het werk ontstaan is als een verwerking van het jarenlang afscheid nemen van zijn invalide en afhankelijk geworden vader. Net als zijn vader aan het einde van zijn leven is het niet meer in staat zichzelf in evenwicht te houden. 'Je ervaart letterlijk het gewicht van zijn vader als basis van het gezin en je voelt het verdriet dat het proces van aftakeling met zich meebrengt'.

Musea - aaibare-stenen.jpgBij een ander beeld dat bestaat uit afgeronde, sensueel gevormde stenen, worden we zelfs getrakteerd op een stukje poëzie, als Caroline een gedicht van Vasalis voordraagt: 'Ik droomde dat ik langzaam leefde, langzamer dan de oudste steen……..'. We mogen de stenen aanraken, zoals bijna alle kunstwerken in de verzameling. De zachte rondingen zijn onweerstaanbaar en worden door bijna iedereen geaaid.

Voor we het in de gaten hebben zijn er twee uur om en komen we terug op ons beginpunt, een prachtige witte villa met daarnaast een bibliotheek-annex-zwembad. Op het terras bij de bilbiotheek krijgen we een glas wijn en een hapje, en we zijn het erover eens: de optelsom van kunst die schitterend geïntegreerd is in de groene omgeving, de uitleg waardoor je beter gaat kijken en meer begrijpt, de wandeling door de natuur en de gastvrije ontvangst maken een bezoek aan de Caldic Collection tot een bijzondere ervaring. Volgend jaar weer!

Auteur: Denise van der Burgh

Musea - Caldic-animatie.gifInformatie:

Caldic Collectie
Periode: mei t/m oktober

Beeldentuin Clingenbosch
Dennenlaan 9
2244 AK Wassenaar

www.beeldentuinclingenbosch.nl