banner zadkine_zee

zadkine
Ossip Zadkine

Ossip Zadkine
Vitebsk, Wit-Rusland 1890 – 1967 Parijs
Ossip Zadkine werd geboren in Wit Rusland als zoon van een Schotse moeder en Russisch Joodse vader. In 1905 werd hij naar Engeland gestuurd, waar hij vanaf 1908 studeerde aan de Arts and Crafts School in Londen. In 1909 vestigde hij zich in Parijs, waar onder andere Marc Chagall ontmoette. Vanaf 1918 werd zijn vooral beïnvloed door het kubisme. Hij ontwikkelde hieruit in de tweede helft van de jaren twintig een eigen stijl, die mede werd beïnvloed door primitieve kunst.

Zijn werk kenmerkt zich door een kubistische opbouw (waarbij verschillende aanzichten van een figuur in een beeld gecombineerd worden) en expressionistische vormvrijheden. Daarbij is het voor hem kenmerkend dat hij zijn beelden zonder voorstudies, direct uit steen of hout hakt, geïnspireerd door het karakter van het materiaal.

Vanwege zijn joodse afkomst vluchtte Ossip Zadkine in 1941 naar de Verenigde Staten van Amerika. Zijn echtgenote Valentine Prax bleef in Parijs. Zadkine werkte tot het einde van de oorlog in New York. Hij overleed in november 1967 in Parijs al waar hij werd begraven op de Cimetière du Montparnasse
Zadkine is vooral bekend geworden als beeldhouwer, maar hij liet ook een belangrijk oeuvre na aan litho's en gouaches. Hij had nauwelijks belangstelling voor het maken van portretten en was vooral geïnteresseerd in de ‘Architectuur van het lichaam’. De herkenbaarheid of gezichtsuitdrukking waren minder belangrijk. Hij kreeg vele tentoonstellingen en zijn beelden staan in vele steden. In zijn voormalige atelier in Parijs is nu het Musée Zadkine gevestigd.

Gebroeders van Gogh -Zadkine
Gebroeders van Gogh Zundert

Zadkine en Nederland
Dat Zadkine in Nederland zo geliefd is geworden is voornamelijk te danken aan huisarts en kunstenaar Wiegersma Uit Deurne. Hij was een groot bewonderaar van Zadkine wat uitmondde in een hechte vriendschap.

Zadkine en van Gogh
Zadkine reisde in de jaren twintig van de vorige eeuw in de voetsporen van Vincent van Gogh naar Noord-Brabant. Daar raakte hij gefascineerd door deze kunstschilder. Hij verdiepte zich in Vincents brieven en maakte verschillende studies, waaruit beelden ontstonden en monumenten voor Wasmes (Borinage), Auvers-sur-Oise, Saint-Rémy-de-Provence en Zundert, plaatsen waar Van Gogh ooit verbleef. Tussen 1955 en 1964 maakte Zadkine verschillende bustes van Van Gogh en andere beelden die de schilder voorstelden. Ook was hij verantwoordelijk voor het Monument van de gebroeders Van Gogh in Zundert.

Relief Tomadofabriek - Zadkine
Relief Tomadofabriek - Zadkine

Zadkine en Tomado
Het reliëf dat Zadkine in 1954 maakte voor de Tomadofabriek in Etten-Leur is na De Verwoeste Stad in Rotterdam het belangrijkste kunstwerk dat hij in Nederlandse uitvoerde.Het originele reliëf waar de Etten- Leurse arbeiders 27 jaar lang onderdoor liepen, hangt inmiddels in een museum in Tokio. Op het reliëf zijn drie figuren zichtbaar. Twee vrouwen en een man zijn ingespannen aan het werk.

Nieuwsbrief - zadkine.jpg

En tenslotte….De verwoeste Stad
Dit kunstwerk van Zadkine is wellicht het meest indringende en belangrijkste werk wat hij ooit gemaakt heeft. Het is ontstaan toen hij in 1946 met de trein het door oorlogsgeweld gehavende Rotterdam binnenreed.
Het beeld stelt een ontredderde figuur voor, hoofd en armen zijn ten hemel geheven. Zadkine laat de armen, benen en handen in verschillende richtingen wijzen waardoor het beeld bijzonder dynamisch aandoet. Opvallend is vooral het gat in het midden van de romp: Rotterdam herkent hierin haar op 14 mei 1940 vernietigde stadshart. De verwoeste stad is daarmee hét symbool voor gebombardeerd Rotterdam geworden. en tevens een van de bekendste oorlogsmonumenten van West-Europa.

Hier vind je een impressie van de tentoonstelling Zadkine aan Zee