terugblik - Banner-Terugblik.jpg

The Colorfield Performance
De hele zomer van 2021 konden bezoekers van Park Lingezegen nabij Elst genieten van een uniek landartproject, ‘The Colorfield Performance’. Onder leiding van initiatiefnemen Dirk Hakze, die dit evenement al twee keer eerder in Schiermonnikoog en Sloten organiseerde, creëerden 500 kunstenaars een kunstwerk in de open lucht.
Colorfield_Performance - Overzicht-1Het idee voor deze nieuwe editie van The Colorfield Performance was om met de kunstenaars een Gesamtkunstwerk te maken. De grondgedachte hierbij is: ‘Investeer niet alleen in jezelf, maar in elkaar’. In een open landschap werden 610 panelen opgesteld in de vorm van een ellips met afmetingen van 55 x 144 meter. Deze getallen zijn afkomstig uit de reeks van Fibonacci, die verbonden is met de maatverhouding van de Gulden Snede.

De panelen van 1,22 x 1,22 meter werden door de zomer heen beschilderd door kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zij werkten dagelijks in steeds wisselende groepjes en konden hun eigen invulling geven aan het paneel. De enige voorwaarde was dat het een kleurrijk schilderij moest worden waarbij zwart niet gebruikt mocht worden. Gezamenlijk vormde het een prachtig geheel wat vanaf een hoger gelegen punt een bijzonder schouwspel gaf als alle kleuren met elkaar interfereerden.
Het hele project liep van april tot en met september en heeft heel veel bezoekers getrokken.
Meer informatie: www.thecolorfieldperformance.nl

Een aantal leden van het Kunstgenootschap hebben ook hun steentje aan dit project bijgedragen. Met veel plezier doen enkelen van hen hierbij verslag.

Monique en Boukje Leliefeld
Start 8 uur ’s morgens. Koud. Stijve vingers. Erg groot wit vlak. Hard doorwerken. Gelukkig al planning gedaan.


Maak brede rand met stukjes glas. Glittert in de zon. Woeste baren met wankel bootje.
Dochter Boukje schildert twee portretten. Nichtjes in coronatijd bij doodzieke vader.
’s Middags warmer. Er loopt volop bezoek met commentaar.
Werken door tot 6 uur ‘s avonds. Moe maar voldaan. Nog een dag extra zou mooier werk opleveren. Maar volgens Dirk Hakze kan de ware kunstenaar het in één dag.
Organisatie gestroomlijnd. Goede voorziening van eten, drinken, verf en palet.
Bijzonder gevoel een schakeltje te vullen in dit grote landartproject.

Gemma Jonker en Marijke Pel
Twee jaar geleden hebben Gemma en Marijke zich opgegeven voor de Colorfield Performance en op 15 juli 2021 was het dan zover! Helaas niet in Den Haag wat eerst de bedoeling was, maar op een andere prachtlocatie Park Lingezegen bij Elst. En jammer, het was een hele natte dag. Een tent bood uitkomst en konden wij met 4 andere kunstenaars knus en droog met de hele voorraad verf bij de hand aan de uitdaging beginnen om in één dag een schilderij van anderhalve vierkante meter voor elkaar te krijgen.

De korte tijd en de grootte van het doek vroeg om een gedegen studie vooraf. Daarom besloot Gemma om een vereenvoudigde versie te maken van een eerder schilderij en viel Marijke terug op haar al eerder beproefde golfjes-schilderijen. Weinig toeters en bellen dus. Vanwege de vochtige lucht wisten we al dat de verf moeite zou hebben met drogen. Geheel tegen haar routine in bracht Gemma dus maar geen onderlaag aan. Gelukkig kwam er in de pauze een kacheltje tevoorschijn, wat enige soelaas bood. Omdat de panelen enkele maanden in het veld in weer en wind werden tentoongesteld werd ons verf beschikbaar gesteld die daar tegen kon: Talens Amsterdam Expert. Een wereld-verfsoort, met sterkere en mooiere pigmenten dan de standaard serie van Talens.


Eind september is Gemma nog eens gaan kijken, trof onze schilderijen in goede staat aan en,….. haar schilderij was verkocht!!!
Het paneel van Marijke werd keurig netjes thuisbezorgd en staat nu in het atelier te wachten op,….de puntjes op de i of misschien wel iets heel anders. De tijd zal het leren!

Het was een prachtige once-in-a-lifetime ervaring, maar,….. je weet maar nooit! Over 2 jaar zitten we wellicht in Limburg, Ameland, Twente, ….vul maar in!!