terugblik - Banner-Terugblik.jpg

Workshop monoprint bij Hélène Doornebal

Speciaal voor het KGV heeft Hélène Doornebal tweemaal een workshop monoprint georganiseerd bij haar thuis 'in de kas'

Allereerst leerden we hoe de techniek werkt en wat we allemaal konden doen om variatie in de print te verkrijgen. Voor materiaal was gezorgd; tijdens de eerste workshop werd er alleen met zwarte drukinkt gewerkt en bij de tweede met rood, geel, blauw, wit en zwart.

In de kas waar we bezig waren stonden tafels met glasplaatjes, waarop we de drukinkt konden uitrollen en waarna we het stevige papier erop drukten om vervolgens met een pen een afbeelding te tekenen. Tot slot haalden we het papier van de glasplaat waarop het leukste moment volgde: je ziet in spiegelbeeld een afdruk van wat je getekend hebt.

Wat opvalt is de variatie: de ene keer is er veel meer drukinkt gebruikt dan de andere keer, of heb je meer druk uitgeoefend op je pen, zodat de afbeelding duidelijker of bij minder druk juist waziger is. Bij het gebruik van diverse kleuren vindt er ook kleurmenging plaats. Hélène had ook krijt en penselen neergelegd om de mogelijkheden uit te breiden.

Naarmate de middag of avond vorderde werden de waslijnen voller en voller met onze producten, die nog moesten drogen. Een ontzettend leuk gezicht om te zien. We hadden er een kinderlijk plezier in: gewoon lekker spelen, zonder je druk te maken over het resultaat. En vooral ook de verwondering over dat resultaat, dat in de meeste gevallen anders was dan je had gedacht.

Hélène, een leuk initiatief en een cursus om iedereen aan te raden. Bedankt!

auteur: Gemma Jonker

2015 - Monoprint-Helene.jpg