Uit_de_kunst - Uit-de-kunst_banner.jpg

Werken met pen, inkt en aquarel op vakantie
Ik heb een tijd lang gezocht naar de juiste middelen om op vakantie kleine schetsjes te maken met pen en bijvoorbeeld aquarel terwijl je geniet van het uitzicht en een espresso op het terras. Het moet immers allemaal in een rugzakje voor onderweg passen.

Schaijk - Werken-met-Pen3Papier
De papiersoort en met name het (reis)formaat daarvan, was vrij snel geregeld. Een geschikte maat is 20x 15 cm. Ik raad in ieder geval aan 300 grams papier te gebruiken dat is makkelijker bij aquarel. Het bobbelt minder snel door het water. Lastiger is het vinden van het juiste oppervlak dat ook geschikt is voor het gebruik van een vulpen. Het moet dus ook redelijk glad zijn.

Na het proberen van de diverse aquarel papieren gebruik ik nu van Fabriano: Classico 5 ,300 grams papier met een satina (HP) oppervlak. Het tekenen met vulpen en schilderen op dit type papier werkt het beste voor mij.

Classico 5 wordt verkocht in losse vellen, wat mijn voorkeur heeft maar is ook verkrijgbaar met een spiraal band. Het is verkrijgbaar zonder te hoge verzendkosten bij: www.jacksonartsupply.com. Daarnaast gebruik ik met enige regelmaat papier uit de Khadi Papers reeks. (www.khadi.com ) Dat is ook geschikt voor aquarel en het gebruik van inkt met penseel. Voor de vulpen is dit papier minder geschikt.

Van karton en tape heb ik een stevige omslag gemaakt om de pentekeningen in te bewaren en tevens de blanco vellen mee te nemen.

Schaijk - Werken-met-Pen1Inkt
Veel lastiger was de keuze van de pen en de inkt. Mijn minimale eisen waren dat de inkt lichtecht en sneldrogend moet zijn.. De meeste inkt soorten, en dan heb ik het over zwart, zijn wel lichtecht maar drogen langzaam. Dat is niet handig als je er gelijk met bijvoorbeeld aquarel verf overheen wil werken.
Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij de (zwarte) inkt van de firma Atramentis.  Zij maken ook bij voorbeeld “archivel” inkt. Deze inkt kan heel goed tegen licht en verbleekt niet. En deze inkt is na aanbrengen binnen seconden watervast, zodat je onmiddellijk met aquaerel verf verder kan werken. Het is niet goedkoop maar je doet met een inktpot erg lang. De gebruikelijke Oost-Indische inkt en China inkt zijn qua diepte van de zwarte kleur ook prima, maar bij het gebruik van water lossen ze weer op.
Zeer recent heeft de firma Atramentis een aparte Artist Ink range met meerdere kleuren op de markt gebracht .Deze inkt blijft vloeibaar in de vulpen ook al gebruik de pen een aantal dagen niet. Deze inkt is ook lichtecht en droogt snel. Je kunt er niet alleen mee tekenen maar ook schilderen.

Schaijk - Werken-met-Pen2Pen
Tevens had ik als eis het kunnen tekenen met een vulpen. Dan heb je de inkt gebruiksklaar bij je. Dat was niet eenvoudig omdat de meeste vulpennen met tekeninkt vrij snel indrogen en verstoppen. Het drogingsproces gaat zo snel dan je bijna dagelijks moet schetsen om de inkt vloeibaar te houden.

Via allerlei sites op internet met daarin beoordelingen van diverse vulpennen heb ik in eerste instantie gewerkt met de Lamy vulpen.(medium penpunt) Deze pen is stevig en betaalbaar en je kan er ook heel snel mee werken. Je moet wel de normale plastic vulling vervangen door een converter (pompje) waarmee je de pen kan vullen. Toch voldeed deze pen voor mij niet helemaal. Vaak moest ik de pen met warm water schoonmaken en opnieuw vullen.

Uiteindelijk heb ik een ander model gevonden dat aan alle eisen voldoet. Dit is de ECO TWSBI vulpen met een eigen, groot reservoir met pompje. Daardoor kan je langer doorwerken. Die is perfect maar ook wel wat duurder (ca. € 30) Deze vulpen verstopt niet, ook niet bij het gebruik van sneldrogende inkt . Prima voor onderweg dus.

Voor diegenen die het schetsen met vulpen eens willen proberen veel plezier en succes.

auteur: Wouter van Schaijk