Uit_de_kunst - Uit-de-kunst_banner.jpg

Water mengbare olieverf
Sinds enige tijd gebruik ik een water mengbare olieverf. Het leek mij aardig mijn ervaringen met deze verf met jullie te delen.

Jarenlang schilderde ik tot volle tevredenheid met Gamblin olieverf. Een prima hoog gepigmenteerde olieverf uit Amerika. (tegenwoordig ook bij van Beek in Amsterdam te verkrijgen. Vanwege last van terpetijn stapte ik echter over op natuurlijke media van het merk Zest-it. Een medium op basis van Citrusolie. Een echte aanrader.

Al gauw kwam ik op water mengbare olieverf, maar mijn ervaring met eerste versie daarvan bevielen allerminst. Te taai en moeilijk te verwerken.

Tips&tricks - water-mengbare-verf.jpg

Onlangs liep ik echter tegen Holbein water mixable oil aan. En dat is een hele verbetering. Het is een eerste kwaliteit verf en eenvoudig met water te mengen en kwasten zijn makkelijk te reinigen. Nu kunnen de meeste merken dit inmiddels wel. Talens, Lukas en Winsor and Newton hebben eveneens deze verven. Maar ik vind ze niet altijd van voldoende kwaliteit. De verhouding pigment en vulmiddel/binder is nogal wisselend of niet lekker te verwerken. Het schilderen gaat stroef.

Bij Holbein is dit duidelijk prima. Alleen al het gewicht van de tubes zegt genoeg. Hoogwaardige pigmenten in voldoende concentratie. Daarnaast is het goed te verwerken; met een medium erbij zelfs nog makkelijker met een iets langere droogtijd. Deze verf geeft mij ook de mogelijkheid om makkelijk gebroken kleuren aan te brengen. Verder heeft Holbein als enige van de water mengbare merken, de mogelijkheid om het te mengen met gouache, waterverf en zelfs met acrylverf. Kortom een aanrader.

Ze hebben kleine proefpakketjes met wit en de drie primaire kleuren als je het eens wil uit proberen. Het wordt gemaakt in Japan. Verkrijgbaar via internet bij Jackson art supplies in Engeland. Prima verzending en niet te duur. Dit is het enige adres wat ik binnen Europa heb kunnen ontdekken.
Mail me gerust als je meer wil weten.

Succes!

auteur: Wouter van Schaijk