Acryl Pouring
Acryl Pouring of acryl gieten is een leuke techniek die je op zichzelf kunt toepassen, maar ook kunt gebruiken in combinatie met je andere schilderwerk om bepaalde effecten te benadrukken. Het is een techniek waarbij je de verf verdunt om daarmee te gieten op een schildersdoek of ander voorwerp.
Acryl Pouring of acryl gieten is een leuke techniek die je op zichzelf kunt toepassen, maar ook kunt gebruiken in combinatie met je andere schilderwerk om bepaalde effecten te benadrukken. Het is een techniek waarbij je de verf verdunt om daarmee te gieten op een schildersdoek of ander voorwerp.
Wat heb je nodig
- Canvasdoekje, neem om te oefenen kleine goedkope doekjes
- Plastic wegwerp bekertjes
- Plastic of houten roerstaafjes/stokjes
- Crème brûlée brander
- Pins
- Plastic handschoentjes
- Acryl verf in verschillende kleuren, zwart en wit.
- Siliconenolie - Dit is online te koop maar bij de meeste kunstbenodigdheden websites vragen ze wel de hoofdprijs. Bij creatiefidee.nl heb ik het goedkoopste gevonden. Een flesje van 250ml voor € 5,50 (maart 2019)
- Pouring medium
Hoe maak je pouring medium
Voor 1 liter heb je nodig:
- 600 ml pva lijm (houtlijm) (bijvoorbeeld pva lijm van Baker Ross, via internet)
- 100 ml floetrol (Gamma) -Â Floetrol is een toevoegingsmiddel voor acrylverf en zorgt ervoor dat de verf langer nat blijft waardoor de verflaag mooi kan vloeien.
- 50 ml deco varnish. (Action)
- 250 ml gedestilleerd water
Je kunt ook alleen floetrol of een kant en klaar pouring medium (bijv. Liquitex) gebruiken maar daar zit wel weer een kostenplaatje aan.
Hoe ga je te werk
- Bedek je werktafel met een flinke laag kranten, want het kan een kliederboel worden. Nog beter, als je regelmatig wil gaan pouren, is een lage plastic bak waar je in kan werken nog beter. Ideaal is een lekbak die je voor de wasmachine gebruikt. Deze zijn al te koop voor zo’n € 13 en zijn 70 x 70 x 10.
- Druk een pin op iedere hoek van het doekje. Dit omdat je het doek later als de verf er op zit makkelijker kunt vast pakken en bij het drogen niet op de onderliggende krant gaat plakken.
- Meng in verschillende bekertjes de verf in de verhouding 50% verf en 50% pouring medium. Voor iedere kleur een apart bekertje. De kleur wit mag een dubbele hoeveelheid zijn dan de kleuren. Maak voor een klein doekje niet te veel aan. Als je veel over hebt dan kun je deze gemengde verf wel bewaren in een goed afgesloten plastic fles o.i.d.
- Goed roeren totdat het de dikte heeft van vloeibare honing en in een ononderbroken straaltje van je stokje afloopt. Eventueel verdunnen met gedestilleerd water.
- In de bekertjes met gekleurde verf doe je 1 of 2 druppeltjes siliconenolie en dit in 4 slagen door de gekleurde verf roeren. Je kunt ook iets meer slagen maken, dan worden later de bellen in de verf kleiner en meer.
- Neem een nieuw leeg bekertje en giet er telkens een dun laagje verf van verschillende kleuren in. Bouw zo met laagjes een mooi gamma op. Bedenk dat de kleuren die je het eerst in de beker giet op je doek de bovenste kleuren worden. Het mooiste is om de donkerder kleuren als laatste te gieten, want dat geeft een mooie diepte werking in het uiteindelijke resultaat. Hoe vol je het bekertje maakt hangt af van de grote van je doek.
- Vul een nieuw bekertje met witte aangemaakte verf.
Een aantal technieken
Er zijn een heleboel methoden om de mooiste resultaten te krijgen met acryl pouring. Internet staat wer vol mee. Hier geven we de twee mogelijkheden die zeker voor een beginneling heel goed te doen zijn.
DE FLIPCUP
- Plaats je canvasdoekje midden op het bekertje en draai het doekje met het bekertje om.
- Laat het bekertje omgekeerd staan en giet er een flinke kring witte verf omheen.
- Werk de witte verf naar alle kanten uit zodat het doekje geheel bedekt is.
- Til dan het bekertje op en kantel het doekje zodat de verf of de randen loopt.
- Hierna met de crème brûlée brander licht over de verf gaan om de luchtbelletjes er uit te halen en de cellen te creëren. Hou de brander niet te dicht bij het doekje anders verbrand je verf.
- Leg het doekje voorzichtig op een veilige plek waar het 3 yot 4 dagen kan drogen.
DE SWIPE
Swipen is het proces van de kleuren over elkaar slepen zodat ze mixen en cellen vormen.
- Giet de aangemaakte verf verdeeld over je doek. Laat hierbij een reep vrij bij één of twee zijkanten van het doek.
- Doe daarna hier de kleur die je wilt ‘swipen’. Oftewel, die kleur die je over de andere verf heen wil vegen. De swipe kleur is meestal wit of zwart en mag geen siliconen bevatten. Uiteraard kun je ook met andere kleuren experimenteren.
- Neem dan een stukje karton of een vochtige stevige gemaakte tissue of stukje keukenrol en leg deze in de reep met je swipe kleur.
- Sleep voorzichtig de tissue of het karton over je doek en trek de verf naar beneden.