banner zadkine_zee

Wie “De verwoeste stad” zegt, zegt Zadkine, en bij Zadkine denken we meteen aan “De verwoeste stad”. Dit iconische monument voor de slachtoffers van het bombardement op Rotterdam kent bijna iedereen. Toen het net geplaatst was, konden sommigen dit beeld nog niet erg waarderen. Het zag er dan ook wel heel anders uit dan de gebruikelijke ingetogen en nogal klassieke oorlogsmonumenten. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat het oorlogsleed niet treffender kon worden uitgedrukt.

Deze en veel andere bijzonderheden kregen we van onze gids te horen, toen we op 16 november 2018 met een grote groep leden van het Kunstgenootschap een bezoek brachten aan de tentoonstelling “Zadkine aan Zee” in het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Dat de in Wit-Rusland geboren Zadkine al in 1914 succes had in Nederland, dat hij hier veel vrienden, kopers en leerlingen had, dat hij met de meest uiteenlopende materialen werkte en voortdurende experimenteerde met vormen en stijlen…………voor de meesten van ons was dit nieuw. We waren allemaal onder de indruk van de veelzijdigheid en de creativiteit van deze kunstenaar.

Het museum heeft voor de tentoonstelling maar liefst 100 beelden in één ruimte bij elkaar gebracht. Waar moet je beginnen! Gelukkig is deze enorme hoeveelheid opgeknipt in verschillende perioden, en aan de hand van onze gids konden we de ontwikkeling van Zadkine goed volgen. Het bleek maar weer eens dat een tentoonstelling vaak veel interessanter wordt als iemand er een goed verhaal bij vertelt. Er komt dus zeker weer een volgende gelegenheid om met ons Kunstgenootschap kennis en inspiratie op te doen bij een andere tentoonstelling! Al met al een zeer inspirerende middag voor de leden van het KgV!

Denise v/d Burgh

styling - spacer-2px.jpg
Informatie:
Geopend 6 oktober 2018 - 3 maart 2019

Museum Beelden aan Zee
Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag

www.beeldenaanzee.nl

Hier vind je meer over het leven van Zadkine

[Best_Wordpress_Gallery id="18" gal_title="Zadkine - Beelden aan Zee"]