MuseumJAN - banner-museum-Jan

Martine de Munnik ziet het 'GLAS' helder in Museum JAN.

MuseumJAN - Museum-JAN-1

Museum JAN is een museum voor beeldende kunst met speciale aandacht voor glas.

De Nederlandse industrieel van huishoudelijke producten Jan van der Togt ( Tomado ) was een verzamelaar van eigentijdse kunst, maar hij wilde zijn collectie aan een breed publiek laten zien. Na zijn dood heeft het museum de tentoonstelling voortgezet en de collectie uitgebreid.
Verder blinkt het museum uit in glaskunst. De eigen collectie met onder anderen werk van Andries Copier, Václav Cígler, Ossip Zadkine en Sam Francis bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door oprichter Jan van der Togt.

Inmiddels geniet de glascollectie van Museum JAN internationale bekendheid.
Vele objecten zijn er te zien met prachtige kleuren en vormen, schitterend tentoon gesteld.

Kortom : dit museum is een bezoek zeker waard!

Expositie Sam Drukker

In maart bezocht ik de tentoonstelling “Onderweg” van Sam Drukker,
Deze expositie toont schilderijen en tekeningen van kunstenaar Sam Drukker (1957, Goes) gemaakt tussen 2010 en 2021. Drukker staat bekend om zijn portretten die hij schildert met losse penseelstreken op oude en gevonden materialen: houten planken en stukken zeildoek of tentzeil. Gebruikt materiaal dat al een verhaal in zich draagt. Sam neemt dat verhaal mee in zijn werk.

In zijn schilderijen vangt hij mensen in al hun verschillende facetten. Onzekerheid, kracht, schoonheid en ouderdom zijn te zien in schilderijen waarin de geportretteerden onderweg lijken te zijn; soms doelbewust en soms ontheemd, met een nog onbekende bestemming.

MuseumJAN - Expo-sam-drukkerDe portretten zetten je verbeeldingskracht aan het werk. Dat begint bij de tekeningen, de basis van het werk van Drukker. Hij werkt met een kroontjespen, een luciferhoutje en inkt. Hij zoekt naar de essentie van degene die hij portretteert. Het draait dus om nauwkeurig kijken om dan in een keer een lijn neerzetten. Je zou kunnen zeggen dat het draait om de schoonheid van de lijn. Donkere delen, een schaduw, een accent van het haar geeft hij aan met een kwastje en inkt. Hij zoekt daarin de juiste toon om dat wat hij wil vertellen raak te treffen.

De expositie is nog te zien tot 26 juni 2022.
auteur: Martine de Munnik

MuseumJAN - FrankvandenHamca1991fusingandslumpingglass_201960160

Informatie:
Museum JAN 
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
tel: +31 (0)20 641 5754
https://nl.museumjan.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11 - 17 uur.
Entree: Volwassenen €11,50, Kinderen 13 - 18 jaar € 6.
Met Museum jaarkaart, ICOM, Rembrandtkaart, Amstelveenpas - gratis
Combitickets met het Cobra Musuem mogelijk