Zwy_milshtein - banner-Zwy-Milshtein.jpg

Gek als we zijn op leuke stadjes met van die dromerige en vooral nauwe trapstraatjes was het niet zo vreemd dat we onze Tomtom opdracht gaven ons langs een leuke route door de Ardèche te leiden. Vogüé was één van de stops onderweg, want daar was een leuk kasteeltje. Nog leuker en vooral verrassend was de aanwezigheid van een expositie van Zwy Milshtein. Zwy Milshtein,.. nooit van gehoord?? Nou wij ook niet, maar na het zien van zijn werk zullen we hem niet zo gauw meer vergeten.

Zwy_milshtein - ZW_permis.jpgZwy Milshtein werd in 1934 geboren in Kichinev een klein stadje dicht bij de Roemeense grens in Moldavië. Toen dit gebied in 1940 onder het Sovjet regime kwam, zijn vader na arrestatie naar Siberië werd gestuurd en hun huis in beslag werd genomen, startte voor Zwy samen met zijn moeder en broer een 5 jaar lange zwerftocht. Vluchtend voor de Nazi bombardementen voerde hun tocht kriskras door het gebied tussen de Zwarte Zee en het Aralmeer richting Georgië. Na de oorlog, na een jaar eerst in Roemenië en later op Cyprus te hebben gewoond kwamen ze in 1948 aan in Israël. In Georgië maakte Zwy kennis met de schilderkunst en was hij gedurende zijn omzwervingen bij diverse kunstenaars in de leer. In 1956 behaalde hij een beurs die hem in staat stelt naar Parijs te gaan waar hij vele jaren woonde en werkte. Sinds 2007 heeft hij zijn atelier in Gleizé (Rhône).

Milshtein schildert het leven. De herinnering en melancholie van de ervaringen uit zijn vroegste jeugd hebben beslist een grote invloed gehad op zijn werk. Maar wel als een toeschouwer en gelardeerd met humor en ironie. Niet alleen de kwast wordt gehanteerd, maar diverse technieken, zoals gouache, gravures, collages en gemengde technieken worden niet door Zwy geschuwd. Hout, papier, inkt en vooral (familie)foto's worden in zijn werken gebruikt om zijn verhaal te vertellen. Muziek, de vrouw, de liefde, de alcohol en de razernij van het bestaan zijn onderwerpen die regelmatig terug te vinden zijn en spetteren met grote vitaliteit van het doek. Rode gezichten in een verder zwartwit schilderij, monden als rode sterren, de inktvlek, spatten rode wijn, de zwarte kat, het zijn elementen die in bijna ieder werk binnenglijden.

Zwy Milshtein is de Woody Allen van de schilderkunst. Hij slaagt erin om hoop te trekken uit chaos en maakt het dagelijkse poëtisch en ontroerend.

Ik hou van het verhaal en ik hou van lachen wat zich soms vermengt met mijn schilderij zonder dat ik daar erg in heb. We kunnen niet overleven zonder humor. In de Joodse cultuur van Midden Europa relativeerde men de meest tragische dingen met humor. Het Jiddisch, een mooie humoristische taal waarin elke zin aanzet tot lachen. Een taal is een ontsnapping uit de hardheid van het leven ... '.
'Aan het begin van een werk, heb ik niets anders in gedachten dan een direct print. Ik ga waar de hand me leidt. Het werkt automatisch en het toont de essentiële dingen, diep, zonder een bewust proces. In de schilderkunst is dat het meest redelijke ding om te doen. Wat ik belangrijk vind is het gebaar. Sinds de zestiger jaren werd ik daardoor vooral geraakt en geïnspireerd door graffiti van de metro van New York.'

Zwy_milshtein - Zwy-Milhstein-profiel.jpg« …Le visage dans la vie,
c’est ce qu’on voit le plus souvent:
en sortant de la rue,en prenant le métro, en fait, partout.
Je suis assez voyeur,
j’aime regarder les gens
et leurs expressions
Sur leurs visages
je lis leur vie,
leur passé,
mais pour moi,
à ma façon.
Je les interprète,
je me raconte
des histoires,
j’imagine… »

En,… vonden we het mooi? Nou,… tsja,…ik zou het niet zo gauw in mijn huiskamer hangen. Maar Milshteins werk getuigt van een enorme diepgang en is zeer indringend. Daarmee verdient hij zeker onze bewondering en zijn we blij dat we met zijn werk kennis hebben mogen maken.
Auteur: Marijke Pel

Zwy_milshtein - ZwyMilshtein_animation.gif

Wil je meer informatie over Milshtein en vind je het niet erg je frans even op te poetsen, kijk dan op:
http:/www.chateaudevogue.net/www.chateaudevogue.net/nl/expositions/zwy-milshtein.php
https:\/\/fr.wikipedia.org/wiki/Zwy_Milshtein

De kunstenaar zelf aan het woord:
www.youtube.com/watch?v=W7BXGp4uV0A
www.youtube.com/watch?v=mSFil7R1iGQ
https://vimeo.com/tag:zwy+milshtein