Jaume_Plensa - banner-Jaume-Plensa.jpg

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen staat altijd garant voor bijzondere exposities. Zo ook deze zomer met een expositie ‘Do Not Touch, Caress!‘ van Jaune Plensa. Deze Spaanse beeldhouwer
geniet wereldwijd grote faam met zijn metershoge sculpturen van vrouwenhoofden in de openbare ruimte. Ze hebben de ogen gesloten en bieden een bijna meditatieve aanblik.
Meer dan dertig grote projecten heeft Plensa uitgevoerd in steden als Chicago, Dubai, London, Liverpool, Nice, Tokyo, Toronto, en Vancouver. Een absoluut hoogtepunt in zijn oeuvre is de Crown Fountain in het Millennium Park van Chicago, waarop gezichten van honderden inwoners verschijnen. Befaamd is inmiddels ook zijn monumentale werk Love, een van de elf fonteinen voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Jaume_Plensa - Jaume-Plensa-2.jpg

KGV-leden Hélène Doornebal en Margherita van der Linden togen, op de valreep vlak voor de afsluiting van de expositie naar BAZ, dat prachtige museum op Scheveningen.

Hélène aan het woord:
Om er in te komen werd eerst de film over zijn leven en werk bekeken; Erg mooi, verduidelijkend en sfeervol en wauw wat heeft die man toch schitterend werk gemaakt’ Daarna was het tijd om de beelden te voelen. Ja, want dat mag bij Plensa, je mag aanraken, graag zelfs. Beelden van glas, van marmer, van metaal (zag ik nou ook hout? Best mogelijk)

Jaume_Plensa - Jaume-Plensa-1.jpg

De mens is overduidelijk het uitgangspunt voor Plensa en als Catalaan weet hij die op een zeer poëtische manier uit te beelden. Daarbij is hij gelukkig ook niet vies van beetje humor op z’n tijd.

Wat ik een feest vond waren de zittende mensfiguren die bestaan uit metalen linten. Deze zijn zo groot dat je erin kunt staan wat ik met kinderlijk genoegen heb gedaan.
Buiten op het terras stond een aantal exemplaren waar symbolen/letters uit verschillende talen aan staaldraden in hingen die je in beweging kon brengen zodat een heel mooi klokkengeluid te horen was.

Het weer was nog zo heerlijk dat we besloten om in een strandtent te lunchen, dit bleek een zaak in Catalaanse sfee5r. Lang leve het toeval! En wat is die nieuwe boulevard trouwens mooi geworden.

Informatie:
Deze expositie is gesloten. Meer informatie over lopende exposities:

Museum Beelden aan Zee
Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag

www.beeldenaanzee.nl