Henk_Helmantel - banner-henk-helmantel.jpg

Een bezoek aan Het museum Helmantel stond al jaren op mijn verlanglijstje. Dit jaar, tijdens een vakantie in het 'Hoge Land' van Groningen, kwam het er van. Zodra je bij 'de Weem' aankomt, betreed je een andere tijd. Eenmaal binnen, bij die stillevens van Helmantel, werd ik er ook letterlijk stil van; fantastisch!

Henk_Helmantel - Henk-Helmantel-3.jpgAl jong was Henk Helmantel gefascineerd door beeldende kunst en kon hij uren doorbrengen in het Rijksmuseum. Vooral de oude meesters waren voor hem een openbaring. Een van de redenen waarom hij tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie te Groningen dwars in ging tegen het heersende verlangen en hang naar een nieuwe stijl zonder gebonden te hoeven zijn aan de heersende tradities in de schilderkunst. Ondanks zijn erkenning dat dit verlangen wel degelijk boeiende kunst kan voortbrengen, zoals Mondriaan, Karel Appel en Rothko deden,vond hij dat dit niet de maatstaf voor alle hedendaagse kunst mocht zijn.

Hij put zijn inspiratie uit het werk van illustere voorgangers en schildert graag oude voorwerpen met een 'verleden'. En dat wordt in brede kring gewaardeerd getuige de vele nationale en internationale exposities waar hij aan mee heeft gedaan.

Museum Helmantel in Westeremden, iets noordoostelijk van de stad Groningen, is ondergebracht in het schuurgedeelte van zijn woonhuis, 'De Weem', een voormalige pastorie-boerderij. De oorspronkelijke Weem stamt uit de dertiende eeuw en is in 1912 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe Jugendstil villa. In de jaren 1974 t/m 2004 heeft Henk, geholpen door vaklieden en vrijwilligers de middeleeuwse pastorieboerderij volledig gereconstrueerd.

Jaarlijks trekken in de zomer duizenden mensen naar Westeremden om te genieten van de prachtige Weem, de tuinen er omheen, de oude Andreaskerk en het tentoongestelde werk uit eigen collectie. Schilderijen die gemaakt zijn door een schilder die nog steeds gelooft in de schoonheid als een wezenlijk doel van zijn arbeid met penseel, paletmes en olieverf.

Genieten van zijn werk: Ga er absoluut eens heen of bezoek tot die tijd zijn website: www.helmantel.nl

Henk_Helmantel - Henk-Helmantel-2.jpg
auteur: Hans van Engeldorp Gastelaars/Marijke Pel
Bron: www.helmantel.nl

Museum Helmantel
Abt Emopad 2
9922 PJ Westeremden (Gr)
Tel: 0596-551415
email: babs@helmantel.nl

Openingstijden:
1 mei - 31 oktober do, vr en za van 13 - 17 uur
Entree: € 5 incl. koffie /thee, kinderen tot 12 jaar gratis.