terugblik - Banner-Terugblik.jpg

Nieuwsbrief - vijftig-tinten-rood.jpg

Het is feest bij het Kunstgenootschap!

Het Kunstgenootschap Vlietstreek bestaat 10 jaar en dat mag gevierd worden. Speciaal voor dit jubileumjaar werd er in het Museum Voorschoten een expositie ingericht met als titel '50 tinten ROOD'.

Wat begon als een kleine groep beeldend kunstenaars die zich wilden verenigen tot een genootschap waar alle beeldend kunstenaars en iedere soort beeldend kunst – zonder ballotage - welkom zijn, is na 10 jaar uitgegroeid tot een kunstvereniging die er mag zijn. Inmiddels bestaat het gezelschap uit 65 enthousiaste leden die zo veel mogelijk mensen van hun werk willen laten meegenieten.
Van abstract tot figuratief, van nihilistisch tot surrealistisch, in deze jubileumexpositie willen maar liefst 45 KGV-leden graag laten zien wat zij gemaakt hebben aan schilderijen, beelden, glasobjecten, sieraden en keramiek. Het leidmotief is de kleur rood in al zijn schakeringen. Dit illustreert dat de kunstenaars binnen het kleurrijke kunstgenootschap met één ding bezig zijn namelijk met kunst, maar dat dit in een grote diversiteit tot uiting komt.

Op zaterdag 31 augustus  werd de expositie onder grote belangstelling geopend door wethouder van cultuur Nanning Mol, zijn laatste officiële optreden als wethouder van Voorschoten.

'Wat is de definitie van mooi', vroeg hij zich af. 'Kunst is het vermogen om dat wat in geest of gemoed leeft of gewekt is op zodanig wijze tot uiting te brengen, dat het kan ontstaan door schoonheid. Het mooie van het Kunstgenootschap is dat er geen regels zijn. En juist daardoor ontstaan er nieuwe vormen. Dat laat deze expositie zien: 50 tinten rood, passie en vuur!'

Mooier kun je het gewoon net zeggen!

Aeltsje Sierksma, één van de oprichters van Kunstgenootschap Vlietstreek en ere-lid nam het woord en haalde zes KGV-leden naar voren  en bedankte hen met …., een rode roos natuurlijk voor de onvermoeibare inzet van de laatste jaren voor het kunstgenootschap.

'Monique Leliefeld was tot vorig jaar onze secretaris en heeft heel veel exposities georganiseerd. Denise van der Burgh, onze voorzitter die altijd weer bomen weet om aan te schudden. Marijke Pel heeft de website opgezet en houdt deze bij. Gemma Jonker houdt de financiën van het genootschap bij. Lia van Velzen organiseerde vele borrels en Mieke van der Leeden, de nieuwe secretaris die zich ook deze expositie heeft ingericht.'

Ruim 150 bezoekers verdrongen zich vervolgens onder het genot van een hapje en een drankje om al het moois te bekijken en een praatje te maken met de aanwezige, veelal in het rood geklede, kunstenaars. Gitarist Claudio Benito begeleide het gezellige geheel met mooie gitaarsolo's

Door het gebruik van zo veel verschillende kleuren rood, is deze expositie een aantrekkelijk geheel geworden met veel verschillende disciplines. Ook de kassa ging rinkelen door een mooi aantal verkopen.

Mede dankzij de sponsoring van de Rabo Bank en Fonds 1818 heeft het KGV deze expositie in het Museum van Voorschoten kunnen realiseren.

In de Pers

2019 - Perbericht-Voorschotens-Nieuwsblad-22-08-2019
Voorschotens Nieuwsblad augustus 2019

 

2019 - Persbericht-Voorschotense-Krant-aug2019
Voorschotense Krant augustus 2019