terugblik - Banner-Terugblik.jpg

Natuur en techniek in Meijendel
2016 - DSC_1477-001.jpg
We kennen allemaal de prachtige natuurtekeningen van Hans van Engeldorp Gastelaars. En nu wij op een mooie juniavond met hem op stap zijn geweest weten we waar hij zijn inspiratie vandaan haalt: het uitgestrekte natuurgebied Meijendel, de dagelijkse werkplek van Hans. Als duinwachter kent hij het terrein als geen ander.

Op 10 juni trok een groep Kunstgenoten met hem de duinen in. Zo kwamen we op plaatsen die normaal niet toegankelijk zijn en leerden we al wandelend hoe drinkwaterbedrijf Dunea het gebied gebruikt om ons drinkwater te maken. Via een slim systeem van pompen en leidingen wordt water aangevoerd, onder andere uit de Maas, dat door de bodem wordt gefilterd. Het komt terecht in een enorme zoetwaterbel onder de duinen.

2016 - DSC_1521-001.jpgAls je in de schemering door het stille terrein loopt kan je je moeilijk voorstellen wat zich allemaal onder je voeten afspeelt. Want wat je vooral ziet, hoort en ruikt zijn de planten en de dieren van het duin. Enkele hoogtepunten waren de ontmoeting met de Konikpaarden, de paarse orchideetjes bij het duinmoeras en de zang van de nachtegaal.
De kerkuilen hielden zich schuil in hun nestkast, waar ze het druk hadden met het opvoeden van de uilskuikens. Maar thuis hebben we ze toch kunnen zien op de website van Dunea, waar je tijdens het broedseizoen live kan meekijken in het nest.

Er viel dus veel te genieten tijdens deze wandeling. Zo veel, dat meteen de vraag kwam: kunnen wij in de herfst nog een keer mee met Hans?

auteur: Denise van der Burgh

2016 - JW-animatie.gif